Playhouse Apartments

The Playhouse Apartments is a new residential complex located in Abbotsford in inner city Melbourne.

The building is also only moments to Victoria Gardens Shopping Centre, Studley Park Boathouse and trams to the city. The building also fronts directly on to the Yarra River providing exceptional water views and direct access to the parkland, walking and cycling tracks that flank the river.

The project features an intensive Green Roof with planter boxes that were lined with geofabric and drainage cell. The Palms, which were planted into the boxes, were craned directly onto site.

To secure the landscaped area along the bank of the Yarra River, 270 cubic metres of new soil was installed which was stabilised by VersiWeb. VersiWeb is an effective soil stabilisation solution which confines the infill. The cell has perforated walls allowing the movement of excess storm water to move through the profile reducing the likelihood of erosion.

Jute matting protection was installed over the Versiweb as a sacrificial mulch, which in time, will decompose as the plants develop covering the bank. This method is preferred over traditional mulching methods on sloped sites allowing the plants to establish with minimal trauma from heavy rain and wash out events.

The landscaped areas were extensive including an outdoor Teppanyaki BBQ as well as an outdoor fireplace and seating.

This project is a great example of a multi-disciplined team working together with the local regulatory authorities including the EPA, Melbourne Water and Yarra Council.

Project team –

Builder – Hamilton Marino

Landscape Architect – Hansen Partnership

Landscaper – GardenFX